Съдът остави в ареста Васил Маникатов
Съдът остави в ареста Васил Маникатов / снимка: Sofia Photo Agency

Софийският градски съд остави в ареста обявения от МВР за наркобос номер едно в Югозападна България Васил Маникатов от Сандански. Той беше арестуван от антимафиотите две седмици след излежаване на 10-годишна присъда по дело за трафик на наркотици. Срещу него има издадена и европейска заповед за екстрадиция в Гърция.

Сегашното решение беше взето от председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която през 2009 г. е осъдила Маникатов на 8 години затвор.

Наркобосът беше в основата на конфликта между Тодорова и вътрешният министър Цветан Цветанов. Миналата седмица той упрекна Тодорова, че работи в полза на организираната престъпност и даде за пример процеса срещу Маникатов, при който мотивите по делото са забавени с две години и половина. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Мирослава Тодорова - председател на Съюза на съдиите в България, още не я обявила официално дали смята да заведе дело за уронване на професионалното и личното й достойнство срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В свое изказване от 24 януари Цветанов обвини съдия Тодорова, че защитава организираната престъпност. Министърът подчерта, че тя покровителства мафията и организираната престъпност и даде пример със забавените мотиви по дело именно срещу Маникатов. Според вътрешния министър висш съдия, който има над 50 дела със забавени мотиви, или проявява професионална небрежност, или има връзка с организираната престъпност.