Съдят Огнян Атанасов за пране на пари
Съдят Огнян Атанасов за пране на пари / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Соченият от МВР за водещ наркобос в Югозападна България Огнян Атанасов от петричкото село Тополница, застава пред магистратите за пране на пари.

Окръжната прокуратура в Благоевград приключи разследването срещу петричкия Ескобар и внесе в съда обвинителен акт по член 253 и член 321 от Наказателния кодекс.

Държавното обвинение сочи, че Огнян Атанасов е държал на различни места в обитавана от него къща, намираща се в село Тополница, имущество на обща стойност 133 373 лева.

Атанасов бе задържан на преди две години край Благоевград. Показният арест бе извършен от антимафиотите пред адвоката му Тома Гунчев, с когото се връщали от преглед в столична болница.

Година преди това Огнян Атанасов бе обвинен за организиране на престъпна група за трафик на дрога, в която са съпричастни съселяните му Антон Хаджийски, Васил Кръстев-Цульо, Марин Яръмов, Валентин Петров и Ангел Трайков.

При полицейската операция на 5 март 2010 година в къщата му бяха открити 55 хиляди евро, 4500 долара, злато и 300 грама амфетамини. От домовете на неговите подчинени са иззети 1 килограм кокаин, 900 грама хероин, 7000 долара и близо 300 000 евро.

Месеци по-късно Огнян Атанасов бе пуснат под домашен арест заради силно влошено здравoсловно състояние. Лекарите излязоха със становище, че Атанасов страда от Паркинсон, има и нарушения на речта и паметта.

Първаначално делото срещу наркогрупата се разглеждаше в САС, но по искане на прокуратурата бе пратено в Специализирания наказателен съд.

Огнян Атанасов ще бъде екстрадиран в Гърция по влязла в сила Европейска заповед, където ще носи наказателна отговорност за 11 престъпления, свързани с наркотрафик.