Съдия Урумова крие баща си в декларация за конфликт на интереси
Съдия Урумова крие баща си в декларация за конфликт на интереси / Дарик Благоевград, Любима Калпачка
Екатерина Николова
55261
Екатерина Николова
  • Екатерина Николова

Неправителствената организация "Граждански наблюдател" оповести доклад за постиженията и пропуските на магистратите в Благоевград, Петрич и Разлог.

Мониторингът включва дейността на съдилищата от януари до март тази година. Наблюдението в Окръжен и Районен съд - Благоевград е извършено под ръководството на Георги Милков, в чийто екип са участвали юристът Елиана Спасова, брокерът на недвижими имоти Надежда Войнова, операторът на туристически услуги Здравка Чимева и експертът Анка Веселинска.

Като цяло двете съдилища в Благоевград са оценени отлично. Среден (3) са писали от гражданската организация в критерия "Етично поведение и конфликт на интереси". Наблюдателите сочат в доклада си, че има известен напредък в тази насока, като са дали конкретни предписания. Съдебният шеф Николова мотивирано възрази срещу средната в шестобалната скала оценка.

Установено е, че възстановеният отново в Окръжния съд магистрат Деница Урумова е скрила в декларацията си за конфликт на интереси, че е дъщеря на съдията от ВАС  Николай Урумов. Лично е отразила в документа само името на майка си, която е адвокат в Софийска колегия. Баща и дъщеря Урумови бяха замесени в скандал с имоти на безценица по Черноморието, за което бяха отстранени от системата с решение на Висшия съдебен съвет. Деница Урумова построи хотел в Приморско върху земя, получена като социално слаба. Тя обаче спечели делата срещу дисциплинарното уволнение и отново е с черна тога.

Останалите съдии коректно са отразили данните за родствени отношения с лица от системата. Някои от тях обаче са посочили анонимно имената на роднините си, имащи общо с правораздаването в Благоевградски съдебен район.

За конфликт на интереси е проверявана председателят на Районен съд - Благоевград Екатерина Николова, но категорично в парламентарната комисия е отхвърлен като несъставомерен сигналът за подобно нарушение. Жалба срещу нея подал преди месеци от дупничанина Венцислав Добрев, получил тежка присъда за нападението със сода каустик на бившите студенти в Югозападния университет Христина Колджиева и Мария Коемджиева. Той съобщил пред ВСС, че съдебният шеф Николова е решила делото преднамерено, тъй като преди деянието му е взела приз "Жена на година".

"Много силно лидерство показва председателят на Окръжен съд Катя Бельова, което влияе позитивно на общата атмосфера в съдебния район и променя общественото мнение от времето на предишния административен ръководител Красимир Аршинков. Положителното ръководство и на двете съдилища в Благоевград е съчетано със силна амбиция за новаторство, добри практики и подобряване обслужването на гражданите в района", посочват в доклада независимите наблюдатели, които вещаят, че благоевградската Темида ще стане съд-модел за родното ни правораздаване.

Направени са предписания за начина на оповестяване на съдебни актове и решения на съдебния сайт, като едно от тях е да не се изписват с инициали имената на магистратите, институциите, фирмите и прокурорите по делата.

Има и забележка относно подаваните декларации от магистратите за имотни състояния, които подробно, без инициали трябва да се публикуват в електронния сайт на съда. Отчети за извършената проверка от неправителствената организация ще бъдат връчени скоро и на председателите на съдилищата в Петрич и Разлог.

Чуйте в звуковия файл как председателят на РС-Благоевград Екатерина Николова възрази срещу средната оценка в доклада.