Съдии решават съдбата на национализирана лъвица
Съдии решават съдбата на национализирана лъвица / netinfo
До месец решават съдбата на национализирана лъвица
32484
До месец решават съдбата на национализирана лъвица
  • До месец решават съдбата на национализирана лъвица

В рамките на месец състав на Административния съд в Благоевград, председателстван от магистрата Ваня Вълкадинова, ще се произнесе с решение по делото за попечителство над лъвицата Симона, която бе конфискувана от хотелиера Живко Литов в град Мелник.

Петричкият безнесмен Литов съди за неправомерни действия регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград, по чиято заповед младата Симона бе иззета от комплекс "Литова къща" преди месеци. Бизнесменът вече загуби в Районния съд в Сандански, но обжалва на втора инстанция.

Литов води дело срещу РИОСВ и за отнета маймунка, отглеждана в района на комплекса му в Мелник, в нарушение на законовите разпоредби, действащи у нас. Процесът за маймунката, обитател на зоопарка в Благоевград, ще бъде през месец октомври, съобщиха от Административния съд.

Лъвицата, за която Живко Литов претендира, че е негова законна собственост, вече е със сменена самоличност. В документите на "Четири лапи" тя е записана Симона, предишният й стопанин я бе кръстил Артемида, каза служителят във фондацията Димитър Иванов.

"Нова самоличност, надявам се да започне и нов живот за Симона. Имаме готовност да закараме лъвицата в парка за диви котки в Южна Африка на 30 септември. Чака се единствено съдебното решение, дано забавянето му не попречи за пътуването на Симона. Тя ще бъде транпортирана със специализиран превоз с още един български лъв и с четири от Румъния", коментира в интервю за Дарик Димитър Иванов.

Още за съдбата на лъвицата Симона и маймунката Один- бивши питомци на бизнесмена Живко Литов, чуйте от Димитър Иванов в звуковия файл