Студенти с резултат над 1300 от теста SAT учат безплатно в АУБ
Студенти с резултат над 1300 от теста SAT учат безплатно в АУБ / снимка: АУБ, архив

Всички кандидат-студенти с високи SAT резултати ще могат да получат световно призната диплома в Американския университет в България без да плащат такса за обучение, съобщиха от висшето учебно заведение.  

Американският университет в България ще освободи от плащане на академичната такса за четирите години на обучение всички кандидат-студенти, които са постигнали резултат над 1300 от теста SAT. Най-добрите студенти ще спечелят пълни стипендии и ще могат да получат диплома, призната в цял свят и образование на световно ниво. Тези условия са за новоприети студенти в АУБ, които ще започнат своето образование през есента на 2010 г. 

Кандидат-студентите, чиито резултати се доближават до 1300, ще могат да кандидатстват за частични стипендии и финансово подпомагане, които варират от 10 до 90% от таксата за обучение. Финансовото подпомагане се определя на базата на академичните постижения при кандидатстване и на финансовото състояние на семейството. 70% от студентите на АУБ получават подобен вид финансова подкрепа. Финансовото подпомагане също се предоставя за четири години, при условие, че студентът поддържа общ успех не по-нисък от 2,5 по четирибалната система.

„Американският университет в България продължава да изпълнява своята роля на водещ университет, като се стреми да предложи най-доброто място за обучение на най-добрите студенти”, каза президентът на АУБ Дейвид Хюуайлър за новите възможности за стипендии, които предлага университета. „С помощта на дарителите ни, ние имаме възможност да предложим на талантливи млади хора да се обучават във взискателна академична среда сред връстници и преподаватели от цял свят, които ще стимулират тяхното развитие. Тези млади хора ще продължат успехите на възпитаниците на АУБ, които в момента развиват успешен частен бизнес или работят на водещи позиции в световноизвестни компании и институции”, добави Хюуайлър.

Освен това, за да улесни своите кандидат-студенти, от тази година университетът предлага безплатен институционален SAT. Всеки, който желае да държи теста, може да се регистрира на сайта на университета (www.aubg.bg/mysat) за датите, които са обявени там. Тестът ще се провежда в Благоевград в базата на Центъра за подготовка по английски език към АУБ, който е сертифициран TOEFL и SAT център.