Студент от ЮЗУ  е най-бързият преброител в страната
Студент от ЮЗУ е най-бързият преброител в страната / Николай Петров © Влади Владимиров, Дарик Кюстендил
Студент от ЮЗУ е най-бързият преброител в страната
38541
Студент от ЮЗУ е най-бързият преброител в страната
  • Студент от ЮЗУ е най-бързият преброител в страната

Кюстенделецът Николай Петров, студент по социология в трети курс на ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград, е първият преброител в страната, който приключи работа и предаде списъка и анкетните карти в Териториалното статистическо бюро.

"За два дни обиколих района си и обобщих данните. Заблудих се, че ТСБ не работи в събота и неделя и отидох на планина. Иначе щях още в почивните дни да предам документите", каза за Дарик Николай Петров. Студентът направил предварителна подготовка с хората. Представил се, за да не е непознат и да не го посрещат  с недоверие. Живее в близост до участъка. Неговият преброителен район е улица "Земен"  в Кюстендил, до градския плаж.

Николай Петров е преброил 70 жилища, от които 18 не се обитават, 34 домакинства и 77 лица. Записал е и 32 кода на електронно преброили се домакинства. Справка от последното преброяване за района показва намаление с 32 лица.

"Смятам, че спортът също ми помогна. Научи ме на дисциплина и заради това предпочетох по-бързо да обиколя района, за да не губя времето и на контрольора на участъка ми".

Николай Петров е футболист, юноша на "Велбъжд".