Струмяни чества храмовия празник
Струмяни чества храмовия празник / netinfo
На 21 май, на големия християнски празник – Св. Св. Константин и Елена” Струмяни чества храмовия си празник. По традиция в двора на църквата „Св.Св. Константин и Елена” от 19:30 часа ще бъде отслужена литургия от архиерейския наместник Георги Сардинов, поясни кметът на 19:30 часа община Струмяни Валентин Чилоков.

Курбан за здраве и благополучие на жителите на Струмяни ще се раздаде от 12:00 часа в двора на местната църква. Първата копка за строежа й е положена през 1992 година, уточни за Дарик кметът на Струмяни.

Църквата „Св. Св. Константин и Елена” е осветена през 2003 година. Оттогава досега всяка година на тази дата жителите на селото се събират на общоселски събор. Тогава е и построена чешмата в чест на светите равноапостоли, която се намира на площад „ 7-и април”, допълни той.

Царуването на Константин е свързано с налагането на християнството като официална религия - Милански едикт през 313 г. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Според преданието, майка му царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.