Строители чакат заплати повече от 4 месеца
Строители чакат заплати повече от 4 месеца / netinfo
Строители чакат заплати повече от 4 месеца
50616
Строители чакат заплати повече от 4 месеца
  • Строители чакат заплати повече от 4 месеца

Строителна фирми в Благоевградско не е плащала повече от 4 месеца заплати на работниците. Към този момент срещу собствениците на дружеството са издадени 132 акта за сериозни нарушения за законодателството, съобщи директорът на Областната инспекция по труда в Благоевград Петър Попадиин. Той обаче отказа да назове името на неизрядната фирма.

Попадиин подчерта, че по казуса със строителните босове, оставили без заплати десетки работници, е сезирана Главна инспекция по труда. Дължимите суми на дружеството надхвърлят 1 000 000 лева.

Благоевградска област е първенец в класацията на фирми-нарушители. Това предимно са гръцки работодатели в района на Сандански и Петрич, които нелегално напускат страната, като оставят дългове за милиони към държавната ни хазна и работници, каза за Дарик трудовият шеф Попадиин.

В списъка на некоректните чужди фирми от шивашкия бранш са "Ахат", базирана в Благоевград, "Марвекс", "Бултекс", "Панема" и "Сюперия".

"Сюперия" до преди месеци е развивала бизнес в санданското село Дамяница. Собственикът от гръцки произход съкратил всичките наемни работници и обявил фалит. Сега фирмата е с ново име и с друг собственик по съдебна регистрация - Христос Леополис. Преименуваното предприятие вече е базирано в сградата на бившия Домостроителен комбинат в Благоевград, каза директорът на ОИТ Петър Попадиин.

"Законът е такъв, че можем да издаваме само административни актове, неплащането на заплати, осигуровки и други задължения трябва да бъде преследвано като криминално престъпление. Гръцките бизнесмени получават субсидии в рамките на две години за разкрити работни места в страни от Европейския съюз. След като ги усвоят изчезват безнаказано, работниците са лишени от възнаграждения за години, а някои от тях дори не могат да се пенсионират, тъй като липсват ведомостите за заплати и други фирмени документи", коментира Петър Попадиин.

Още от директора на ОИТ - Благоевград чуйте в звуковия файл