Стоматолозите станаха зъболекари
Стоматолозите станаха зъболекари / netinfo
От 1-ви януари тази година стоматолозите вече се наричат лекари по дентална медицина или просто зъболекари, а съсловната организация пък е преименувана от досегашното й име Съюз на стоматолозите в България на Български зъболекарски съюз.

Промяната е заложена в новия Закон за съсловните организации, влязъл в сила от началото на настоящата година.

Този закон урежда устройството, организацията и дейността на съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, както и отговорността за нарушаването на професионалната етика, уточни директорът на Районния център по здравеопазване в Благоевград д-р Анатолий Тачов.

Крайният срок за привеждане към новите законови изисквания от страна на всички медицински специалисти, индивидуални практики и здравни заведения, е 28 декември 2007 г.

В цяла Европа стоматолозите се наричат лекари по дентална медицина, там понятието стоматолог дори не е известно, каза председателят на Районната колегия на ССБ д-р Жана Рускова.

Да се преименува съсловната ни организация е отдавнашна идея, която датира още в първите години на демократичния преход, допълни тя.

Освен това стоматологията е с по-широк спектър на дейност и обхващя устната кухина и други, свързани с нея области, докато зъболекарят, или лекарят по дентална медицина, лекува проблеми със зъбите, подчерта д-р Рускова.