Столични съдии оставиха в ареста лихваря Божков
Столични съдии оставиха в ареста лихваря Божков / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Състав на Софийския апелативен съд е потвърдил мярката за неотклонение "Задържане под стража" спрямо благоевградския бизнесмен Александър Божков. Собственикът на пералня "Биби" и на заложна къща в областния център, вече е обвиняем и за организиране на престъпна група, съставена от членовете на семейството му, развиваща нелегална лихварска дейност, съобщиха от прокуратурата.

Пред магистратите в САС Александър Божков е поискал промяна на наложената му през месец май от Окръжния съд в Благоевград най-тежка мярка за неотклонение. Божков-младши изкнал чрез адвоката си Пенко Ненов, че в килията страда от възпалена простатна жлеза и не получава компетентна лекарска помощ.

За болките си обвиняемият сподели преди две седмици и пред благоевградския съдия Илияна Стоилова. Тя назначи вещото лице д-р Чавдар Михайлов за извършване на специализирана експертиза относно здравословното състояние на Александър Божков. Заключението на медика е, че младият мъж може да бъде лекуван и с хапчета в условията на следствения арест.

Бизнесменът Александър Божков, който от началото на годината е разследван за незаконна лихварска дейност, бе арестуван на 7 май. Тогава жалба срещу него депозира бившият полицейски служител от Благоевград Крум Крумов.

Александър Божков преследвал Крумов с джипа си към благоевградското село Бело поле. С насочен пистолет той заплашил Крум Крумов с физическа саморазправа, тъй като помежду им имало неуредени финансови взаимоотношения.