Столичани атакуват урните в Пиринско
Столичани атакуват урните в Пиринско / netinfo

Близо 30 % достигна избирателната активност в Благоевградска област към 13.00 ч., съобщи на пресконференция председателят на Районната избирателна комисия Йордан Симонски.

Най-много гласоподаватели са упражнили правото си на вот в община Белица - 38,53 % от общия брой регистрирани по списък. Висока е избирателната активност и в общините Банско и Разлог - около 36 %.

В Хаджидимово до момента са гласували 34,58 % от избирателите, в Якоруда - 33,90 %, в Гърмен и Гоце Делчев - 32 %, в Симитли, Кресна и Струмяни - около 30 %.

Малко под 30 % е избирателната активност и в община Благоевград, уточни председателят на РИК Йордан Симонски.

В сравнение с парламентарния вот през 2005 г. сега са гласували с 9 % повече избиратели, а спрямо изборите за Европейски парламент на 7 юни, активността е нараснала с 12 %, информира секретарят на Областната администрация Венцислав Кожухаров.

Множество сигнали и жалби заливат Районната комисия за изборен туризъм в региона, каза Симонски. До този час имаме информация за 4-5 автобуса с избиратели, притежаващи удостоверения за гласуване в друго населено място, допълни Симонски.

Сигнали за изборен туризъм са постъпили в РИК от секционни комисии във Второ основно училище, Седмо СОУ и Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Благоевград, както и от сикове в жк "Струмско", каза още Йордан Симонски. Той уточни, че всички гостуващи автобуси са от страната, като най-голям е броят им от столичната община Люлин.

Председателят на Районната избирателна комисия призова членовете на СИК-овете да проверяват обстойно печатите на удостоверенията за гласуване на друго място, тъй като са налице фалшификации. Автентичният печат при намокряне се размазва, поясни още Симонски.