Стартира ТАРА-РА-БУМБИЯ
Стартира ТАРА-РА-БУМБИЯ / netinfo
Грандиозно откриване на "ТАРА-РА-БУМБИЯ" в Благоевград.
79699
Грандиозно откриване на "ТАРА-РА-БУМБИЯ" в Благоевград.
  • Грандиозно откриване на "ТАРА-РА-БУМБИЯ" в Благоевград.

22 представления са заложени в програмата на третото издание на театралния фестивал "ТАРА-РА-БУМБИЯ", който започва днес в Благоевград.

Преди официалното откриване ще бъде представена постановката "Женска управия", която ще бъде играна на Голяма сцена на ДТ "Никола Вапцаров от 19:00 часа тази вечер. Спектакълът е на Випуск 2014 на НАТВИЗ, с режисьор Анастасия Събева.  В 21:00 часа жителите и гостите на Благоевград ще станат свидетели на представление на Театър на огъня и сенките – Fireter пред ДТ "Никола Вапцаров". Час по-късно пък е предвидена театрална джаз импровизация JAZZ&JOKE, която ще може да бъде видяна в бар, намиращ на площадното пространство под благоевградския театър.

Програмата продължава на следващия ден с постановката "Филоктет", режисирана от Весела Василева. Тя започва от 18:00 часа на Камерна сцена. През втората вечер от фестивала ще бъде играно и представлението "Животът се получи" от Павел Пряжко. Сред заглавията, заложени в програмата на фестивала са още "Мълчаливи предания", "Трудът е моята скъпоплатена свобода "Нощна пеперуда, "Бягство от Москва", "Умирай лесно!?", "Възхвала на колебанието" и др.

В последната фестивална вечер, в рамките на "ТАРА-РА-БУМБИЯ", зрителите ще могат да гледат "Обърни се с гняв назад" и "Солунските съзаклятници". Театралният фестивал отново ще заложи на нетрадиционни пространства. Ще има представление, което ще се изиграе на последния етаж в един от търговските центрове в града, ще има и изнесени постановки във фоайето на Общината.

И този път пред публиката в областния център ще бъдат представени постановки от млади и утвърдени актьори, режисьори и сценаристи. Фестивалът е насочен към гражданите и младите хора, като амбицията на организаторите е той да стане традиционен. Очаква се културното събитие да привлече много туристи от страната, а и от чужбина.

Билетите за третото издание на театралния фестивал в Благоевград вече се продават в касите на ДТ "Никола Вапцаров" и фоайето на зала "Яворов". Те са на парична стойност от 5,6,7 и 10 лв. Новото тази година са картите с преференциални цени.

Карта за дете за всички постановки от фестивала струва 20 лв., картата за възрастен 35 лв., а семейните карти за двама – 70 лв. Работното време на касата на ДТ „Никола Вапцаров“ е от 11:00 часа, до края на последното представление. Жители и гости на Благоевград могат да закупят билети и от зала „Яворов“ от 12:00-19:00 часа, от понеделник до петък.

Паралелно с "ТАРА-РА-БУМБИЯ" в областния център ще бъде открито второто по ред книжно изложение "Литераекспо" в Благоевград. Официалното откриване е днес от 17:00 часа на площад "Македония". По този повод в Благоевград ще гостуват едни от най-големите издателства. Те ще бъдат разположени в специално изградени шатри на площадното пространство.

Общо 17 издателства ще вземат участие в книжното изложение. Те ще представят най-новата си продукция във връзка с майските празници на българската писменост и култура. На 23 май Благоевград ще стане арена на българската музика, когато предстоят годишни музикални награди.

За 24 май, когато е и празникът на Благоевград също е предвидена богата програма. За втора поредна година се организира и Детски панаир, който ще бъде в рамките на два дни - 23 и 24 май.

В звуковия файл: Христина Шопова, директор Дирекция "Хуманитарни дейсности" към Община Благоевград