Стартира Седмица за борба със затлъстяването
Стартира Седмица за борба със затлъстяването / netinfo
Третата национална седмица за борба със затлъстяването, посветена на проблемите в храненето при учениците на възраст 7-19 години, стартира от днес.

В рамките на Седмицата, която ще се продължи до 9-и ноември, Регионалната инспекция организира различни инициативи в подкрепа на борбата със затлъстяването, съобщи д-р Мария Станчева, директор на дирекция „Здравен санитарен контрол” към РИОКОЗ – Благоевград. Във всички училища ще бъдат раздавани информационни листовки с препоръки за здравословно хранене.

Утре в зала 101 на общината, от 14:00 часа, ще се състои среща на медицински специалисти от детски градини и училища за организиране на дискусии за здравословното хранене. На 6-и ноември – Европейски ден за здравословна храна и готвене, 20 деца от шест училища в Благоевград ще приготвят здравословна храна в Междуучилищния център.

„Затлъстяването е сериозен проблем от обществено значение, тъй като съвременният живот се характеризира с нерационално хранене”, каза д-р Станчева. По думите й затлъстяването води до намаляване на трудоспособността и съкращаване на живота.

Последното национално представително проучване на храненето и хранителния статус на населението в България, проведено през 2004 г. от Националния център по опазване на общественото здраве и всички РИОКОЗ в страната, показва, че свръхтеглото и затлъстяването са сериозни проблеми не само за възрастните, но и при децата. Със свръхтегло са 19% от момчетата на 10-18 години и 16% от момичетата на 10-14 години, а със затлъстяване - 8% от момчетата и 4% от момичетата на 10-14 години.