Стартира програма за ограмотяване на ромски деца в Сандански
Стартира програма за ограмотяване на ромски деца в Сандански / netinfo

Програма за ограмотителна подкрепа и социална адаптация на деца от ромски произход стартира в Сандански от днес, съобщи говорителят на курортната община Снежана Димчева.

Целта на инициативата е да се повиши интереса на децата и да се създаде положителна нагласа към учебния процес, както и да се намали броя на отпадащите малчугани от училище. Услугата е насочена към преодоляване проблемите в училище, чрез оказване на конкретна помощ от специалисти.

Обект на програмата са децата от етнически малцинства, тези с намален интерес към учебните занимания, както и застрашените от отпадане от училище, поради ниски резултати. В хода на програмата ще бъдат използвани методи като работа с деца в атмосфера, близка до семейната, индивидуални занимания и “Ограмотителна подкрепа”, която включва усвояване на начални умения за четене, под формата на игри и разяснения.

Освен това децата ще бъдат включени и в групова работа по здравно възпитание и социална адаптация. Към услугата е включена и закуска. Предвижда се и екскурзия до Роженския манастир.

Програмата се реализира в рамките на един месец, като ще продължи до 15 юли, уточни още Снежана Димчева.