Камерна опера - Благоевград
Камерна опера - Благоевград / Снимка: Община Благоевград
Община Благоевград е изготвила оздравителна програма за Камерната опера. Това стана ясно на последната за тази година сесия на местния парламент, на която бе обсъдена съдбата на културния институт.

Справка показа, че до октомври месец 2018 година приходът на Операта е едва 1000 лева и именно затова са необходими спешни мерки за развитие. Петима от служителите се съкращават заради неспазване на трудовата дисциплина и незачитане на ангажиментите, вписани  в трудовите им договори.

„При три направени проверки в Камерна опера, при първата на работното си място бяха 12 служители, при втората – 8, а при третата - 4", даде пример кметът Атанас Камбитов.

Той бе категоричен, че Камерна опера не само ще продължи да съществува, но и ще се развива, за което Община Благоевград е изготвила оздравителен план, като вече са направени и първите стъпки за това.

Има назначен нов, временно изпълняващ длъжността, директор. Само за месец, откакто Милослава Йорданова ръководи културния институт, приходът на Камерна опера е 3600 лева от продажба на билети.

Според изготвената стратегия за развитие, Камерната опера трябва да засили концертната дейност, като за гост – солисти ще се канят популярни имена на българската оперна сцена, както и солисти – инструменталисти, които да провокират и повдигнат интереса на публиката.

„Трябва да бъде постигната генерална промяна в мащаба на мислене на бъдещето на операта и издигане на професионализма в съответствие с най-високите стандарти. За тази цел ние сме във връзка с едно от големите имена не само за българското оперно изкуство, а със световно признание, с респектираща практика и познаване на най-престижните оперни сцени. Личност, която се надяваме да зададе вярната посока и да ръководи екипа от специалисти, ангажирани с разработването на новата визия“, заяви заместник-кметът Христина Шопова.
 
Тя подчерта още,  че се предвижда партньорството с Факултета по изкуствата на Югозападния университет и работа с училищата на територията на града.

Стратегията на Община Благоевград предвижда смяна на структурата на управление. Операта ще се ръководи от главен художествен ръководител и от директор мениджър, с еднаква степен на отговорности и права.