Стартира конкурсът за магистрати и полицаи на 2012 г.
Стартира конкурсът за магистрати и полицаи на 2012 г. / снимка: ОБСНВ, архив

Стартира националният конкурс за магистрати и полицаи за 2012 г. "Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж" в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. Организатори са община Благоевград и Общинския съвет по наркотични вещества. Вече са получени са и първите номинации, които ще бъдат публикувани през следващите месеци, съобщиха от ОБСНВ. 

Конкурсът за магистрати и полицаи "Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж" в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе е учреден през 2009 г. от община Благоевград, със съдействието на Посолството на Република Италия.

С наградата "Джовани Фалконе" се отличават български полицаи, следователи, прокурори и съдии, които прилагат с необходимия професионализъм и строгост Законите,  свързани с разпространението и употребата на наркотици и могат да служат за истински пример на подрастващото поколение срещу фалшивите и опасни модели на поведение, провокирани от парите и наглостта на наркобароните. Конкурсът е в памет на убитият от италианската мафия съдия Джовани Фалконе.

Джовани Фалконе (на италиански: Giovanni Falcone; 18 май 1939 — 23 май 1992) е италиански прокурор, известен борец срещу мафията в Сицилия. След дълга и забележителна кариера той е убит през 1992 г. от сицилианската мафия, заедно с жена си и трима от своите телохранители, на магистралата край град Капачи. Неговият живот е подобен на този на най-близкия му приятел Паоло Борселино. И двамата прекарват детските си години в бедни предградия на Палермо. И въпреки, че повечето техни връстници израстват като мафиоти, двамата остават от другата страна на барикадата, като прокурори. За съжаление и двамата биват убити от мощни бомби в колите си в разстояние от няколко месеца.
Като признание за своите неуморни усилия и саможертва в разследванията си, те са наградени от италианското правителство през 1992 г. Те също са обявени за героите на последните 60 г. от списание Тайм на 13 ноември 2006 г.