Станойчо Манов: В Благоевградско слабо работят по жилищните проблеми на ромите
Станойчо Манов: В Благоевградско слабо работят по жилищните проблеми на ромите / Снимка: Дарик - Благоевград

Общинските власти в Благоевградско и неправителствените организации все още слабо работят по въпросите, касаещи етническите и жилищни проблеми на ромите, каза заместник-областният управител Станойчо Манов.

Манов и главният секретар на Областната администрация Венцеслав Кожухаров проведоха днес съвет с представители на Министерски съвет и МРРБ и зам.-кметове от 14-те общини в Благоевградско.

В Благоевградско и в други населени места в страната, общинските власти не проявяват особен интерес към участие в правителствените програми, свързани с интеграцията, демографските въпроси и най-вече с жилищните проблеми на ромската  общност, изтъкна по време на областния съвет за развитие Георги Кръстев-експерт в МС.

Експертът Кръстев и представителят на МРРБ Доротея Гунчева отчетоха дейности на ресорните министерства по програми на Европейския съюз.

Държавата ни разработва Платформа за утвърждаване интеграцията на ромите, като водещ приоритет, както и насърчаването на ромите за участие в различни програми и проекти, насочени главно към изграждане на нова инфраструктура в кварталите им и подобряване на жилижните условия за живот в тях, изтъкна пред общинари в Пиринско експертът Георги Кръстев.