Част от бетонната ограда на детска градина в Благоевград рухна заради строеж на кооперация в съседство.

БГНЕС

5-етажната кооперация се строи от миналата година на ъгъла на улиците "Митрополит Борис" и "Братя Миладинови". Над строежа се намира детска градина №8 „Вечерница“.

Заради свличането на ската и оградата, кметът на Благоевград забрани извършваните СМР на кооперацията до представяне на конструктивен проект за укрепителни дейности и възстановяване на оградата.

БГНЕС

Видно е, че изградената подпорна стена между кооперацията и детската градина е къса и недостатъчно висока. Кметът на Благоевград Илко Стоянов издаде заповед за незабавно преустановяване на всички видове строително-монтажни дейности на строеж, намиращ се зад сградата на Регионална здравна инспекция, съобщиха от Община Благоевград.

БГНЕС

Причината за предприетите спешни мерки е, че заради неизпълнение на законовите изисквания от страна на изпълнителите е поддала част от оградата на ДГ № 8 „Вечерница“, която е в непосредствена близост до строителната площадка.

БГНЕС

Служители към „Инвестиционни проекти и контрол по строителството“ в дирекция „Устройство на територията“ при Община Благоевград извършиха проверка на място, като установиха, че не е върнат обратният насип зад подпорната стена, което е довело до авария и щети - свличане на земни маси и разрушаване на оградата на детското заведение.

БГНЕС

След направената инспекция е съставен и Констативен протокол. В случай, че бъде представен конструктивен проект за укрепване на ската и щетите бъдат възстановени, ще бъде издадена заповед за продължаване на строително-монтажните работи, допълват от Общината.
БГНЕС