Спортът е сред основните приоритети на ГЕРБ
Спортът е сред основните приоритети на ГЕРБ / netinfo
Спортът е сред основните приоритети на ГЕРБ
19851
Спортът е сред основните приоритети на ГЕРБ
  • Спортът е сред основните приоритети на ГЕРБ

Повече от час продължи срещата на членовете от ГЕРБ – Благоевград с ръководители на спортни клубове, на която бяха обсъдени проблемите в развитието на спорта в областния град.

“Спортните бази в Благоевград са занемарени и са в плачевно състояние. Не всички могат да плащат наем на общински спортни бази. Това, което спортистите са направили за България за съжаление в последните 20 години държавата не прави за спорта”, заяви Лазар Андреев, председател на спортната комисия към ГЕРБ Благоевград. На срещата стана ясно, че в последните месеци благодарение усилията на ГЕРБ беше изработена програма, за която след настояване беше отпусната директна общинска субсидия за спорта. Болката на спортните деятели беше факта, че след приключване на кариерата си достойните ни спортисти биват забравени от държавата. Те остават сами и търсят реализация в сфери, където не са специалисти.

“За съжаление държавна политика в областта на спорта няма. Няма конкретна младежка политика, няма конкретна политика за професионалните спортове и много ме боли за това, че все по-рядко имаме медалисти на световни първенства. Един от приоритетите на ГЕРБ е подкрепа на спорта за високи постижения тъйкато тези хора са посланици на нацията и те могат да ни помогнат да изчистим имиджа на България в момента на най-корумпирана и най-бедната страна в ЕС”. Така Мария Неделчева обобщи един от приоритетите на ГЕРБ в областта на спорта.

 Вторият приоритет на ГЕРБ е свързан с инфраструктурата - напълно занемарени са  спортните бази и има абсолютна неяснота кой и как стопанисва тези бази. Освен това приоритет ни е и развитието на училищния  спорт, както и професионалната реализация след активното спортуване.

“Недопустимо е тези хора да не бъдат в услугана обществото или като треньори за да възпитат следващите или като участници във федерации и институции, където по-лесно могат да установят връзка с международни организации. За всички тези неща ПП ГЕРБ е предвидила в програмата си отделено място за спорта и младежката политика и начините, по които ще бъде финансирановсичко това. Три са източниците-държавата, публично частното партньорство и стимулиране на хората, решили да инвестират в спорта", каза кандиадът за евродепутат от листата на ГЕРБ.

 

“На национално ниво са централизирани нещата, всичко минава през правителството. Нашата цел на ГЕРБ е да има по-голяма децентрализация и общините да са тазеи, които ще станат директни бенефициенти на средствата от ЕС. Трябва да се обърнем към фонда за регионално развитие, според койторешенията се вземат от най-адаптираното ниво, т.е. общините, коитознаят какви са нуждите на спорта, отколкото някой министър, който едва ли е минал да види какво е състоянието на базите”, изтъкна Неделчева.ГЕРБ е предвидила една от първите инициативи преглед на законодателсството. Сегашните закони за спорта са напълно хаотични, разпръснати в различни глави.


Спортните деятели изразиха гнева си по отношение на факта, че разработваните от тях проекти на 80% не се одобряват. “За да мине проекта ти, трябва да дадеш предварително 20% от сумата. Това е безобразие, което убива физическото развитие на децата”, възмущаваха се те. По отношение разработването на проекти в областта на спорта, Мария Неделчева обяви, че ГЕРБ ще настоява за опростяване на процедурите за кандидатстване.


Чуй още какво казаха Александър Андрев и Мария Неделчева в прикачения звуков файл