Спасов: Правим всичко за спасяване от воден режим
Спасов: Правим всичко за спасяване от воден режим / Дарик Благоевград, Десислава Янкулова, архив

Водоподаването в районите на Благоевград, където от четири денонощия гражданите са на сух режим, ще бъде възстановено в следобедните часове днес, каза директорът на ВиК Божидар Спасов.

"Към момента вода няма във високите части на града - в кварталите "Освобождение" и "Баларбаши". Причината е рязкото намаляване на дебита във водоизточниците от Балкана, поради продължителното засушаване. От 1 септември драстично се повиши консумацията на вода за питейни и битови нужди след започване на учебната година в Югозападния университет. Градът се е увеличил най-малко с 10 000 души", коментира водният шеф Божидар Спасов.

"Случиха се и две тежки аварии в последните дни. Спукаха се тръби по трасето на главния довеждащ водопровод и над квартал "Освобождение". Авариите вече са остранени, но не можа напълно да се възстанови дебита на водата. Отделно от това имаше и проблем с подаване на електроенергия към помпените станции в Благоевград", обясни Спасов.

Директорът на държавното водно дружество изтъкна, че се прави всичко възможно да се избегне евентуален режим.

"Надявам се да завали, Благоевград няма язовир и разчитаме на природата. Ако въпреки всичко се наложи режим на водата, гражданите ще бъдат своевременно информирани", увери Божидар Спасов.

Междувременно днес председателят на Гражданско сдружение ЕКИП и общински съветник в Благоевград, Владимир Елезов, настоя в отворено писмо Божидар Спасов да отговори за безводието в няколко района, за което хората не са били предупредени предварително. Писмото на Елезов, което е подписано с възмущение, е адресирано до медиите, до кмета на Благоевград Атанас Камбитов и  парламентарния председател Даниела Савеклиева.

Дарик публикува извадки от отвореното писмо:

С настоящото писмо ви молим да поканите официално директора на ВИК Благоевград – Божидар Спасов,  да присъства на следващото заседание на ОбС Благоевград и да отговори пред общинското ръководство и Благоевградската общественост защо хиляди граждани бяха оставени без вода повече от четири денонощия, при това без предупреждение.

Като представителите на гражданското общество в Благоевград, от Гражданско Сдружение ЕКИП настояваме за незабавното уволнение на ръководството на ВИК Благоевград, поради некадърност и несправяне със задълженията си и започването на конкретни действия за смяна на собствеността на дружеството и преминаването му към Община Благоевград.