СОУИЧЕ е домакин на Международната акция „Тотальный диктант”
СОУИЧЕ е домакин на Международната акция „Тотальный диктант” / netinfo

За трета поредна година Средно общообразователно училище с изучаване на чужди езици „Св.Климент Охридски” в Благоевград е домакин на Международна акция „Тотальный диктант” в България. В нея хиляди деца ще проверят грамотността си по руски  език. Инициативата се провежда в над 500 градове от  52 държави по света.

Международната акция ще стартира днес  от 15.00 часа в зала  №5 на община Благоевград. Проектът „Тотальный диктант” не е политическа акция, а гражданска инициатива, която изцяло се реализира с помощта на доброволци, поясняват от пресцентъра на общинска администрация.

Родината на „Тотальный диктант” е град Новосибирск и по-точно Новосибирския държавен университет. Идеята за тази интелектуална игра, в която участват едновременно хиляди говорещи и пишещи на руски език хора се ражда и осъществява през 2002 година в студентския клуб на хуманитарния факултет на НГУ.

Участниците се събират в училища, библиотеки, университети, клубове, понякога и под открито небе, получават по лист хартия и пишат под диктовка определен текст. От 2011 година „Тотальный диктант” излиза извън границите на Русия. Текстът на диктовката се подготвя от известни руски писатели. Авторът на 2015 година е Евгений Водолазкин (автор на романите „Соловьев и Ларионов” и  „Лавър”).

По покана на организаторите текстът се диктува не само от професионални филолози, но и от известни личности. През 2014 година, благодарение на участието на сътрудниците от Руската антарктическа експедиция, акцията обхвана и 6-те континета. Към „Тотальный диктант” се присъедини и летецът-космонавт Олег Артемиев, който написа диктовката в космоса. За тези 12 години „Тотальный диктант” се превърна в мащабно международно събитие – през 2014 година участваха над 64000 души.