Социалистите осъждат приватизацията на Булгартабак
Социалистите осъждат приватизацията на Булгартабак / Снимка: Дарик - Благоевград

Ръководство на БСП в Благоевградско обяви в официална декларация несъгласието си с намерението на правителството на Бойко Борисов за спешна продажба на "Булгартабак"-АД и в частност фабриката за цигари в областния център.

Във връзка със заявените в публичното пространство  от  правителството на ГЕРБ намерения за бърза и незабавна приватизация на “Булгартабак”- АД до края на тази година, ОбС на БСП–Благоевград изразява своето сериозно безпокойство от подобни действия, се казва в декларацията, подписана от председателя на БСП в Пиринско Йорданка Слатинска.

Намерението за продажба на Холдинга, крие риск от политическа недалновидност и решения, които ще подложат на сериозни изпитания хиляди семейства, свързани с тютюнопроизводството в Благоевград и Пиринския край. Още повече, че те контрастират и са в пълно противоречие с предизборните послания на ГЕРБ за запазване на държавната собственост на Цигарения холдинг, смятат от Столетницата в Благоевградско.

През цялата  предизборната кампания с голяма страст кандидатите на ГЕРБ за 41-во Народно събрание раздухваха страха от бъдещата приватизация на благоевградската фабрика, като я приписваха като основна цел единствено и само на основния си политически опонент – БСП.

БСП в Благоевградско винаги е отстоявала категоричната си  и последователна позиция, че тютюнапроизводството в региона има бъдеще. “Благоевград БТ” АД може и трябва да остане държавно предприятие. Печалбите от производството на тютюневи изделия трябва да влизат в държавния бюджет, а не да отиват в частни ръце. Само така е възможно да се отстоява висок стандарт на живот, както на работещите във благоевградската фабрика, така и на жителите на Благоевградска област, заяви лидерът Йорданка Слатинска. 

ОбС на БСП – Благоевград призовава всички граждани на Благоевград, политическите сили в общината, народните представители от Първи многомандатен избирателен район  да проявят единодействие и солидарност за запазването и развитието  на “Благоевград БТ” АД като водещо структуроопределящо предприятие, което може да осигури  по-добър  стандарт на живот  на хората в Пиринския край.