Смиленов пита МРРБ за проблемите на превозвачите, протестирали днес на ГКПП - Кулата
Смиленов пита МРРБ за проблемите на превозвачите, протестирали днес на ГКПП - Кулата / снимка: Дарик - Благоевград, Любима Калпачка, архив

Към 25 шофьори на тирове от районите на Петрич и Сандански излязоха днес на мирен протест на ГКПП - Кулата. Превозвачите изразиха несъгласието си с влязлата в сила от 1 януари тази година нова разпоредба, според която таксите за извънгабаритни товари се плащат в София, а не както досега - на гишета на самия пункт. Според протестиращите това ще затрудни бъдещата им работа, тъй като ще увеличи разходите им.

Областният управител на Благоевград Валери Смиленов заяви, че още днес ще сезира лично Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ще настоява за намиране на начини за разрешаването на проблема. 

Началникът на Югозападна митница - Благоевград Николай Шушков обяви, че този въпрос касае превозвачите в цялата страна, а не само преминаващите през граничните пунктове Кулата и Златарево. "Извънгабаритният товар винаги е бил на разрешиелен режим. Вярно е, че сега се създават неудобства за плащанията, които трябва да се правят в столицата, но това е защото досега много от фирмите са искали да заобикалят законите, като са давали пари на служители от "Пътни такси", коментира Шушков. По думите му тази практика ще бъде преустановена. Той даде съвет на шофьорите предварително да взимат разрешителните, за да избегнат неодубствата.