Сливат Електрото и Механото в Благоевград
Сливат Електрото и Механото в Благоевград / netinfo

Професионалната гимназия по електроника и електротехника "Никола Вапцаров" и Професионална техническа гимназия "Ичко Бойчев" ще бъдат слети в "Благоевградска професионална гимназия", решиха общинските съветници на местно заседание в Благоевград.

Предложението, което е направено от кмета Атанас Камбитов, бе подкрепено с 27 гласа "за", 1 "против" и 2-ма "въздържали се". Преди вземането на решението в зала "22-ри септември" се разразиха дебати.

По думите на зам.-кмета по хуманитарните дейности Валери Смиленов, сливането на двете училища е оздравителна мярка, която ще позволи специалностите в гимназиите да бъдат запазени. Той поясни, че в момента учениците в отделните паралелки в ПТГ са минимален брой, което може да доведе до разпадане на част от тях и до закриване на училището. Според направеното предложение след сливането на гимназиите не се предвижда съкращаване на училищния персонал.

От своя страна пък председателят на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ Благоевград Бонка Ичкова се закани да сезира омбудсмана на Р България и за неспазване на процедурата.

Тя твърди, че не е допусната на заседание на комисията по образование, което бе свикано вчера в Благоевград. Точката бе внесена като извънредна, тъй като днес е крайният срок, в който Общината може да кандидатства по програма "Оптимизиране на училищната мрежа", чрез която да получи финансиране в размер на 225 000 лева.

Близо 160 000 лева от тях са предвидени да бъдат изразсходвани за строителни и ремонтни работи, а над 52 000 за обзавеждане на училището.

Първоначално предложението, бе след сливането на училищата, учебното заведение да носи името "Професионална политехническа гимназия", но след направено предложение от съветника от БСП Владимир Пандев, бе прието то да бъде регистрирано като "Благоевградска професионална гимназия".

Предстои решението да бъде изпратено в Министерството на образованието, за да бъдат предприети конкретни действия. Сливането на двете гимназии ще бъде направено през септември 2013.