Следващият кмет на Благоевград ще разполага наготово с 60 млн. лв. от ЕС
Следващият кмет на Благоевград ще разполага наготово с 60 млн. лв. от ЕС / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Община Благоевград работи по два проекта за техническа помощ, с които се подготвя реконструкцията на водоснабдителната и канализационната инфраструктура на 5 квартала в града, заяви на пресконференция заместник-кметът по строителните дейности арх. Георги Скрижовски.

По думите му приключването на двата проекта през 2011 г. ще гарантира до края на 2012 г. да започне реализацията на проект за реконструкция на ВиК мрежата в 5-те квартала в Централна градска част и Широк център със средства, предоставени безвъзмездно по Оперативна програма "Околна среда".

Приблизителната стойност на двата проекта е 60 млн. лв., което означава, че следващият кмет на Благоевград ще получи наготово възможността да усвои крупната сума от европейските фондове, уточни арх. Скрижовски.

Двата проекта за техническа помощ са на етап провеждане на процедура за избор на изпълнител. Те ще бъдат част от проектно предложение, което по правилата на Европейския съюз преминава за директно финансиране. С реализирането им ще бъде завършена реконструкцията на подземната инфраструктура на територията на целия град, каза още арх. Георги Скрижовски.

В рамките на спечелен от Община Благоевград проект по Оперативна програма "Околна среда" бе извършена реконструкция, модернизация и изграждане на водопроводна и канализационна инфраструктура в кварталите "Струмско", "Грамада" и "Баларбаши". Част от проекта е и реконструкцията на ВиК мрежата в IV Микрорайон.