Благоевградският окръжен съд постанови незабавна естрадиция в САЩ на 34-годишния хакер, който преди три месеца беше арестуван в Банско. Срещу руския гражданин, издирван над 10 години от ФБР и Интерпол, има издаден обвинителен акт о тсъда в Калифорния, съобщи БНР

34-годишният хакер беше арестуван при специализирна акция на отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП. Службите са имали оперативни данни, че подвизаващият се в Банско руски гражданин е посещавал Coworking-центъра в Банско, едно от най- предпочитаните места за дигиталните номади. 

Хакерът е осъществявал престъпна дейност в редица държави, като е заразявал компютри, изтеглял е лични даннина хора и ги е продавал, успявал е да направи пробиви дори в добре защитени системи на специализирани държавни институции.  

Непълнолетен е хакнал базата данни на хърватския телеком А1

През 2019 година тойе обвинен от властите в щата Калифорния, а след задържането му в България Департаментът по правосъдие на САЩ е изпратил молба за неговата екстрадиция.  

В  понеделник тричленен състав на Окръжния съд в Благоевград допусна незабавна екстрадиция за провеждане на наказателно преследване срещу 34-годишен руски гражданин по внесен срещу него обвинителен акт. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
БНР