Сила и Анонимните на протест за Николай Йовев
Сила и Анонимните на протест за Николай Йовев / Дарик Благоевград, Любима Калпачка
Люси Манова
54874
Люси Манова
  • Люси Манова

Гражданско сдружение "Сила" в Благоевград организира протестни действия в защита на арестувания националист Николай Йовев от село Микрево, обвинен за бомбения атентат пред клуба на ПП "Евророма" в Сандански, при който на 29 юни бе откъсната едната ръка на кандидата за общински съветник в града Малин Илиев.

Пострадалият от избухналата бомба Малин Илиев е във ВМИ, където специалистите се борят за живота му. В петък лекарите в Сандански ампутираха дясната му ръка и оперираха органи в коремната кухина. Той бе транспортиран в София в събота с посредничеството на санданския кмет Андон Тотев.

"Единият от четиримата задържани за взрива - Николай Йовев, въобще не е бил в района по време на престъплението. Той е пристигнал в Благоевград на рожден ден и се е прибрал обратно в Микрево в следобедните часове в събота. Полицията няма никакви доказателства, че именно той е участвал в поставянето на бомбата пред партийния офис в Сандански", каза в интервю за Дарик председателят на "Сила" Люси Манова.

"С натиск от страна на полицията първият нает от семейството на Йовев адвокат е отказал защита, сега има втори. Николай за втори път е обвинен несправедливо. Преди месеци той бе задържан след протест на "Сила" в Благоевград, проведен след размириците в Катуница. Тагава в областния център бяха пребити баща и син от ромски произход, а за извършител полицаите уличиха николай Йовев", припомни Люси Манова.

В протеста, който ще бъде днес или на 3 юли, ще се включат и други организации, "Анонимните" също ще участват, каза Манова.

Интервю с Люси Манова чуйте в звуковия файл