Шофьори без трудови договори пътуват в Европа
Шофьори без трудови договори пътуват в Европа / снимка: Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив
Шофьори без трудови договори пътуват в Европа
63622
Шофьори без трудови договори пътуват в Европа
  • Шофьори без трудови договори пътуват в Европа

 

Инспекцията по труда в Благоевград и служителите на ГДБОП проверяват ударно превозваческите фирми в областта. През последните месеци зачестяват случаите на некоректни работодатели, които наемат на работа шофьори без трудови договори.

„На една от митниците извършваме проверка и се оказва, че шофьори тръгват на курс в Западна Европа без да имат трудови договори", обясни шефът на инспекцията по труда Петър Попадиин.

Трудовата инспекция в областния град се оказва безсилна да намери транспортните фирми, които работят в нарушение с трудовото закондателство, тъй като - по думите на Попадиин, честа практика е гърци и македонци да регистрират фирмите си като за избори - по 50-60 човека на един адрес. Когато подчинените на Попадиин отидат на този адрес, се оказва, че е частен дом.

„Създават ни се големи трудности, защото не можем да намерим работодателите. Регистрирани са на адреси като за избори - по 50-60 човека на един адрес - македонци и гърци. Отиваме там - частна къща. Според нас трябва да се намери промяна на законодателството и регистрацията на седалището на адреса на дружеството или фирмата трябва да отговаря. След като с полиция на можем да ги открием, си дайте сметка за какво става въпрос. Има адрес на фирмата, изпращаме покана или призовка, връща се, че е частен дом. Проверките, които извършваме, са на случаен принцип с наши хора и колеги от ГДБОП и митниците. Спираме и проверяваме и това, което имахме като подозрения, се потвърждава в нарушенията, които се констатират. Шофьори без трудови договори, които пътуват в Западна Европа, интересно как си го позволяват тези работодатели, но е факт. Проблемът е с връчването на актовете и наказателните постановления", каза още Попадиин.

Чуйте в звуковия файл