Серафим и Григорий водят в епархийския вот
Серафим и Григорий водят в епархийския вот / Двери. бг
Eпископите Серафим и Григорий водят в епархийския вот
69394
Eпископите Серафим и Григорий водят в епархийския вот
  • Eпископите Серафим и Григорий водят в епархийския вот

Приключи гласуването за митрополит на Неврокопска епархия, което се проведе в Гоце Делчев.

С най-много гласове при тайния вот е Мелнишкият епископ Серафим, викарий на Неврокопския митрополит, който е посочен от 30 епархийски избиратели.

След него е Браницки епископ Григорий, игумен на Троянския манастир, за когото са гласували 28 от правоимащите представители на дуповните околии в Благоевградска област.

"Ще продължа делото на покойния митрополит Натанаил. Той се грижеше непрекъснато за духовното израстване на миряните в епархията, поучаваше ги към добро и вяра. Сега няма да коментирам друго, чакам решението на Светия синод на 19 януари", заяви в интервю за Дарик радио дядо Серафим.

На трето място по брой на подадените гласове  е Драговитийският епископ Даниил, сега викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Той е посочен от двама избиратели.

И тримата епископи са духовни възпитаници на покойния Неврокопски митрополит Натанаил. Още от самото начало на изборната процедура християните в Неврокопска епархия показаха, че желаят един от тях за свой митрополит.

Следващата неделя, на 19 януари, Светия Синод трябва да избере един от двамата за Неврокопски митрополит.

Излъчени за проведения каноничен избор бяха още Крупнишкият епископ Инокентий, Месемврийският епископ Иаков, Тивериополският епископ Тихон, Стобийският епископ Наум, Величкият епископ Сионий, Драговитийският епископ Даниил, Траянополският епископ Киприан и Главиницкият епископ Йоан.

Чуйте какво още каза епископ Серафим в звуковия файл