Село Логодаж на протест заради нова кариера
Село Логодаж на протест заради нова кариера / novanews.novatv.bg

Жителите на благоевградското село Логодаж изпратиха протестна подписка до енергийното министрество срещу откриването на нова кариера за добив на строителни материали, която трябва да заработи в землището на населеното място.

Хората настояват издаденото разрешение на фирма „Интерпром“ ЕООД да бъде отменено.

Кметът Пламен Червенков заяви, че в селото вече работят две кариери. „Още една ще наруши екологичното равновесие в района, ще съсипе пътищата и ще унищожи всички възможности за развитие на туризма“, увери управникът.

Той допълни, че новата кариера е само на 500 метра от къщите в селото, на по-малко от 1 км от центъра на населеното място. Наблизо е кладенецът, който е основен водоизточник. На по-малко от 1000 метра по въздушна линия е и язовир ”Стойковци.

„Ще дишаме мръсен прах и ще търпим висок шум. Ще се унищожи вододайната зона, която захранва населението и язовира. Ще се отрази негативно на флората и фауната. Ще се замърсят земеделските земи, а идеята за изграждане на вилно селище край язовира ще остане в миналото. Категорични сме, че няма да допуснем още една кариера да заработи в района“, предупреди Червенков.