Седмокласници учат по морално остарели учебници
Седмокласници учат по морално остарели учебници / netinfo
Голяма част от учебниците за седмокласниците са с неактуално и морално остаряло съдържание, заяви Любима Димитрова - старши експерт по български език и литература в Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград.

Въпреки че съгласно изискванията на Закона за народната просвета на всеки пет години учебните програми, а съответно и учебниците, трябва да се актуализират, все още са в обръщение учебници, писани през 1994г., допълни Димитрова.

Издателство “Анубис” например залага на кратката и достъпна за учениците форма и много учители го предпочитат, но не е редно учебник, написан през 1996 г. да бъде действащ по новите учебни програми, смята Любима Димитрова. По думите й някои от твърденията в учебника за 7 клас на издателството са неточни и звучат наивно и семпло.

Сред упражненията и задачите в учебното съдържание има такива, които изискват от седмокласниците да подготвят въпроси за интервю на отдавна разпадналия се дует Дони и Момчил, както и да изразят отношението си към отдавна несъществуващото предаване “Каналето”. Още по-странно стои задачата да се направи радиодраматизация на част от повестта “Маминото детенце” на Любен Каравелов, като се използва музика на Бийтълс и Куин.

В урок № 6 “Съчинение на литературна тема” учениците се запознават с отпадналите вече литературни жанрове - отговор на литературен въпрос и преразказ с елементи на разсъждение, които вече са заменени със съчинение-разсъждение по проблем от литературна творба и съчинение по нравствено-етичен проблем.

Според Любима Димитрова образователното министерство трябва да засили контрола върху предлаганите варианти за учебници и по този начин да се отстрани проблемът с морално остарелите учебници.

Министерството на образованието трябва да изготви и утвърди методика за избор на учебници, които да отговарят на съответни принципи и критерии за актуално учебно съдържание, категорична е Димитрова.