СДС с декларация за запазване на диспансерите
СДС с декларация за запазване на диспансерите / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Общинското ръководство на СДС в Благоевград излезе с декларация за запазване на четирите областни диспансера като самостоятелни лечебни заведения. Сините са срещу евентуалното им сливане и преминаване под шапката на МБАЛ-Благоевград.

"Намираме се в период на национална криза в здравеопазването. Настояваме представителите на местната и държавната власт в Благоевградско да приемат като лична отговорност запазването на тези доказали се и добре работещи лечебни заведения", се казва в декларацията на СДС.

"Кметът на Благоевград Костадин Паскалев и областният управител Валери Смиленов, както и общинските съветници, трябва да лобират пред здравното министерство за запазване на специализираните медицински дейности в диспансерите и след пререгистрацията им по новия закон за лечебните заведения, срокът за което изтича на 3 ноември", каза председателят на СДС д-р Тони Даскалов.

"Областните диспансери не са само за пациентите от Благоевград, в тях се лекуват десетки болни от региона и други части на страната. След законовата им пререгистрация, последна дума за оцеляването или закриването на този вид специализирани центрове, има ресорният министър Анна-Мария Борисова. Дори и съветниците в Благоевград единодушно да гласуват решение за преименуване на диспансерите на 24 септември, драмата с тях не приключва, тъй като едва след тази процедура следва утвърждаването на задължителните национална и областни здравни карти", коментира синият лидер д-р Даскалов.