Сделка с исторически архив за 50 000 лева
Сделка с исторически архив за 50 000 лева / Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив
Общината купува исторически архив за 50 000 лева
67629
Общината купува исторически архив за 50 000 лева
  • Общината купува исторически архив за 50 000 лева

Общинските съветници в Благоевград решават на редовно заседание дали да подкрепят с вота си предложението на кмета Атанас Камбитов за купуване на архивна колекция, датираща от борбите и Освободителното движение в Пиринска Македония.

Сделката, която ще бъде извършена с физическо лице, чието име до момента не се съобщава, струва на общинската хазна 50 000 лева.

В колекцията, която се смята за своеобразна историческа бомба, има 103 автентични документа, 65 писма - кореспонденции на личности като Борис Сарафов, дневник на Христо Мисирков, четници на ВМРО.

В архива са съхранени вестници, отпреди 1897 година, листовки, документи и снимки на войводи, дали живота си за свобода.

Сред най-значимите в частната колекция са снимки от убийството и погребението на войводата Яне Сандански, застрелян през 1915 година.

Тези снимки отдавна са достъпни в електронен сайт, поддържан от Пейо Колев, но дали той е собственикът на архивните фотоси, не става ясно.

"Вярвам, че съветниците ще гласуват за предложението на кмета Атанас Камбитов за купуване на ценните за историческото ни минало документи и фотографии, които дават нов прочит на събития и факти. Специалисти от НИМ са я оценили на 315 000 лева", обясни председателят на ОбС Радослав Тасков.

Парламентарният шеф Тасков обаче отказа да назове името на родолюбивия българин, който ще се раздели с архивите си срещу сума 6 пъти по-ниска от държавната оценка. Според него има реална опасност сделката да се провали, ако името бъде обявено в медиите преди осъществяването й. Тасков посочи, че въпросният българин вече е отказвал продажба в Македония.

Още от Радослав Тасков чуйте в звуковия файл