Санкция грози собственика на мината в Симитлийско
Санкция грози собственика на мината в Симитлийско / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
Тежка глоба грози собственика на мината в Симитлийско
26927
Тежка глоба грози собственика на мината в Симитлийско
  • Тежка глоба грози собственика на мината в Симитлийско

Неукрепен забой е една от вероятните причини за станалите два поредни инцидента в рудник "Ораново". Проявена е служебна небрежност от страна на ръководителите в мината, съобщи за Дарик началникът на Областната инспекция по труда в Благоевград Петър Попадиин.

"За 22 март бе насрочена плановата ни експертна проверка за условията на труд и безопасност в частната мина. Сега инспекторите разследват станалите в рамките на 16 часа срутвания в подземните галерии", каза Попадиин.

Ако началниците на смените си бяха свършили съвестно задълженията по укрепване на забоите, тези инциденти с миньорите нямаше да се случат. Финасовите санкции ще бъдат наложени на собственика на рудника. Глобите са до от 2500 до 20 000 лева", коментира шефът на ОИТ-Благоевград Петър Попадиин.

Пострадалият тази сутрин въглекопач от Симитли - Николай Топов, е в благоевградската болница с тежка гръдна травма, но няма реална опасност за живота му. В следобедните часове на 11 март, в една от галериите на рудника бяха ранени Спас Благоев и Атанас Мутафчийски.

В късния следобед днес Главната инспекция по труда разпореди да се забрани временно  работата в наклонената минна изработка и на пулта за управление на верижен транспортьор, който се намира на 61 подетажна изработка тъй като те пряко застрашават живота и здравето на работещите в мината.

Мината е собственост на Станислав Тасев, който е племенник на пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов. През март и октомври 2007 година в същия рудник станаха две мощни метанови експлозии, при които загинаха общо четирима миньори.

Интервю с началника на ОИТ - Благоевград Петър Попадиин, чуйте в прикачения звуков файл