Санкционират охранителни фирми със стар лиценз
Санкционират охранителни фирми със стар лиценз / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Изтече срокът за извършване на частна охранителна дейност за самоохрана с удостоверения, издавани от Областните дирекции на МВР в страната. До 30 юни исканията за издаване на лиценз се подават до директора на ГД "Охранителна полиция", а след тази дата  – до директора на ГД "Национална полиция", информират от благоевградската полицейска дирекция.

До 11 юни такава дейност можеше да се осъществява само от търговци или юридически лица, получили лиценз по реда и при условията на Закона за частната охранителна дейност. ГД "Охранителна полиция" напомня, че частната охранителна дейност се извършва и от звена за самоохрана в структурите на търговци или юридически лица, които са получили лиценз по реда и условията на ЗЧОД.

Лицензът се издава от директора на ГДБОП, а от 1 юли от директора на ГД "Национална полиция".

Субектите, които нямат лиценз за самоохрана, трябва преустановят дейността си. При констатирани нарушения ще се прилага администривно-наказателната разпоредба на ЗЧОД, която предвижда наказание за физически лица глоба от 1000 до 10 000 лева, а за юридически лица и еднолични търговци – имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лева.