/ Община Разлог
Тодоровден е един от най- почитаните християнски празници в Бачево. Освен това тоѝ е и празник на разложкото китно селце, а традиционните конски кушии са едни от най- популярните в населеното място.

От месните Тодоровден е наричан още Конски Великден,а също и празник на коневъда. За бачевци конят е най-ценното животно, а Тодоровден най- очаквания и тачен празник .

По традиция празникът в  Бачево започва с водосвет и ритуално захранване на конете със захар,сол, чесън,царевица,обреден хляб и орехи.Също така по-стар обичай младите снахи  се покланят  на своите свекърви.

Стотици жители и гости на селото се събират на мегдана,за да наблюдават атрактивното зрелище,след което извиват  дълго и кръшно хоро. Млади и стари са облечени в народни носии, а конете са окичени с мартеници и китки.

Празникът продължава с  конските кушии в местността Власовица, след което ще има и награждаване на  победителите. Празничната програма ще продължи с концерт в центъра на селото с участие на самодейци от местното читалище, а гост- изпълнел е Ирина Паскалева.

Кметът на Бачево Росица Чатлабашева сподели, че конят е символ на населеното място и неслучайно той присъства и в неговия герб.  Тя допълни още, че почти няма къща, в която да не се отглежда кон.