/ Снимка: Дарик, архив
Благоевград на крачка от грипна епидемия
Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Благоевград прави проверка на случая, при който 5-годишно дете почина след усложнения от грип в местна болница.
 
"Лекарите са положили всички усилия да спасят момчето, но заболяването се е развило мълниеносно", коментира за Дарик д-р Веселка Мончева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Благоевград.
 
5-годишно дете издъхна след усложнения от грип

От здравната инспекция съобщават, че нараства заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Благоевградска област, но все още не е достигната пределната точка за обявяване на епидемия.

"Грипът е много сериозно заболяване и трябва веднага да търсим помощ още при първите симптоми", подчерта д-р Мончева. По думите й, грипът настъпва и в Благоевградска област, по-конкретно в общините Благоевград, Сатовча, Сандански и Петрич.

"До края на седмицата ще наблюдаваме дали ще се задържи толкова висока заболеваемостта и дали ще се достигнат високи стойности, за да обявим грипна епидемия", допълни експертът от РЗИ.

Миналата седмица за Благоевград са регистрирани 182 заболели на 10 000 души, като  критичната точка е 396. Вчера и днес личните лекари дават информация за ръст на болните от грип. При този темп на развитие, може би, до края на седмицата ще бъде обявена грипна епидемия и в Благоевград, прогнозираха експертите в РЗИ.