Родители и учители от Корница и Лъжница искат децата им да учат на село до 10 клас
Родители и учители от Корница и Лъжница искат децата им да учат на село до 10 клас / Снимка: Маргарита Петкова
Преобразуването на основните училища в селата Лъжница и Корница бе тема на дълъг спор в постоянната комисия по образование в Общинския съвет на Гоце Делчев. По мнението на родители и учители в двете села, за децата е по-добре да останат да учат по родните си места и след 7 клас, като за това е необходимо местните основни училища да бъдат преобразувани в обединени.

Аргументите на директорите Юсеин Бялк и Славей Чешлиев от Корница и Лъжница и мнението на директора на ПМГ „Яне Сандански“ Елка Божикова оформиха становище в постоянната комисия по образование, като само общинският съветник Костадинка Богаданов категорично се обяви срещу предложението за промяна на статута на двете училища.

Дали 189-те ученици от училището в Лъжница и 142 техни връстници от съседното село Корница ще имат възможност да избират къде да продължат в т. нар. първа гимназиална степен (от 7 до 10 клас) между родните си места или в гимназиите на общината и областта, ще стане ясно на заседанието на Общинския съвет в четвъртък.

Идеята не се приема с ентусиазъм от учителите и директорите на трите гимназии в Гоце Делчев, притеснени от евентуално намаляване броя на учениците в тези училища, което означава и по-малък бюджет.

В спора бяха използвани различни аргументи и бяха изказани притеснения дали осмокласниците са достатъчно зрели да приемат предизвикателствата на всекидневно пътуване и живот в по-големия град, как по-голяма част от семействата, ще могат да поемат транспортните разходи, достатъчно квалифицирани ли са учителите от малките селски училища за учебния материал след 8 клас и други "за" и "против".