Реставрират Епископската базилика
Реставрират Епископската базилика / Пресцентър

Кметът на Сандански Андон Тотев даде старт по строително-монтажните работи и реставрацията на Епископската базилика по проект "Сандански-зората на ранното християнство".

Финансирането е на стойност 6 157 500 лева. Първата копка, която направиха кметът Тотев, зам.-областният управител Димитър Капитанов и Асен Гьошев, директор на фирмата изпълнител, постави началото на мащабни и уникални консервационно- реставрационни работи за социализация на паметниците на културата в общината.

Реставрират Епископската базилика
netinfo

В рамката на строителните работи, трябва да бъде пресъздадена в пълни размери Епископската базилика. Чрез комбинация на съвременни и антични строителни практики, ще се разкрият нейните уникални дадености - мозайки, колони, мраморни елементи, ще се възстанови уникална каменна чешма, ще се модернизира и разшири ситуираната ин-ситу Базиликата на епископ Йоан в рамките на Археологическия музей на Сандански, ще се постави модерно декоративно осветление на Раннохристиянски комплекс, модерна система за видео-наблюдение и охрана. За достъпа до Археологическия парк ще бъде създаден паркинг за туристически автобуси и наблюдателна площадка.

Епископската базилика е представлявала комплекс, разположен на площ от 1600 квадратни метра. Той включва кръщелна, която по размер и форма е единствена в България.

Самата базилика е била цялата изрисувана със стенописи и стенни мозайки. Имала е изключително богата вътрешна мраморна декорация, подове застлани с мозаечни килими и олтарна мраморна преграда. От тази сграда, чийто владетел е бил епископът, се е осъществявало цялостното обществено и икономическо управление на града.

Едно от най-важните открития в района е направено през 2012 година, когато бе открито помещение, в което бил погребан светец или са съхранявани свети мощи. Създадената атракция ще позволи опазването и промотирането на богатото културно-историческо наследство на община Сандански и региона.

Реставрират Епископската базилика
netinfo