Рекорден брой посетители в музея на 3-ти март
Рекорден брой посетители в музея на 3-ти март / снимка: Дарик Благоевград, Десислава Янкулова

Рекорден брой посетители влязоха в Регионален исторически музей - Благоевград  на Националния празник на България, съобщи говорителят на културния институт Силвия Домозетска.

На 3-ти март благоевградският музей беше отворен с безплатен вход за всички, които искаха да се върнат назад в историята, докосвайки се до светините, съхраняви в музея. Но не свободният вход беше причината над 70 човека да посветят от времето си в залите на културния институт.

"Имаме нужда да се заредим с национално самочувствие" - споделиха първите посетители - група ученици от гимназиалния курс, които бяха организирали сами посещението си в музея. Студентите също бяха сред желащите да разгледат артефактите, но най-голям беше броят на семействата с малки деца, които през целия ден бяха сред потока от посетители.

Град Горна Джумая е единствен от селищата в  Пиринския край, освободен от руски войскови части и неговите жители макар и временно се докосват до дългоочакваната свобода. 132 години по-късно в Регионален исторически музей - Благоевград се чуваше отново руска реч от група руски туристи, избрали Националния празник на България, за да посетят съкровищницата на българската историческа памет.