Регистрираха щъркелите в 5 общини
Регистрираха щъркелите в 5 общини / Дарик-Благоевград, архив

Приключи участитето на екип Гоце Делчев в поредното международно преброяване на белия щъркел, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

То се проведе на територията на още пет общини, освен осемте, в които вече са преброени миналата година.

За пет дни природолюбителите са изминали приблизително 2000 километра.

Обходени са селищата на територията на общините Сандански, Струмяни, Бобошево, Бобов Дол и Кюстендил.

Регистрирани са гнездата и броят на малките щълкели в тях, за да може да се проследи тенденцията в развитието на популацията на вида, както и да се установи какви са заплахите за тях.

"Най-големият проблем е изсичането на старите дървета, като все по-рядко виждаме гнезда построени върху дървета. Затова белият щъркел е прнуден да строи гнездата си в близост до хората. Повечето гнезда са построени върху електрическите стълбове, което налага нуждата от поставянето на платформи с цел - тяхното обезопасяване. Още не можем да кажем какви са резултатите от преброяването, но се надяваме популацията на белия щъркел да остане все така стабилна в България, защото хората и щъркелите от много години живеят заедно и докато ние изсичаме дърветата и отнемаме голяма част от нужната им територия, те мълчаливо понасят последствията и тихо, кротко се доближават до нас, продължавайки да ни помагат в борбата срещу селскостопанските вредители. Продължават да ни носят ползи, друг е въпросът дали го заслужаваме. Това е тяхната "мълчалива борба", отчетоха в сайта на БДЗП - Гоце Делчев.