Реформаторите правят сито за кандидат-кмет
Реформаторите правят сито за кандидат-кмет / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Реформаторите правят "сито" за кандидат-кмет
79575
Реформаторите правят "сито" за кандидат-кмет
  • Реформаторите правят "сито" за кандидат-кмет

Общинската структура на  Реформаторския блок и в частност Демократи за силна България в Разложко, излизат самостоятелно на предстоящия вот за местна власт.

Те са изразили категоричното решение пред партийните си лидери си, обяви в Благоевград Радан Кънев, който е на обиколка в региона.

Разложките активисти нямат намерение да подписват предизборно споразумение с управляващите от ГЕРБ. Ще имат свой кандидат за кмет и листа за общински съветници.

В Петрич Реформаторите заставят изцяло зад настоящия градоначалник Вельо Илиев, който е доказал през годините своите управленски качества и избирателите в южната община го харесват, заяви Радан Кънев.

До месец ще стане ясна номинацията за кмет в Благоевград, каза общинският председател на ДСБ Калоян Ханджийски.

"В момента правим "сито", през което да се отсее един от тримата претенденти, сред които и моя милост", отговори в шеговит тон Калоян Ханджийски.

"Тук, Благоевград, има доста силен участник, в лицето на настоящия кмет. Нашата амбиция е да се явим на балотаж с него", надява се Радан Кънев.

Предстоят срещи с ръководствата на ДСБ в Гоцеделчевско, Хаджидимово и в други общини в областта.

"Имаме с какво да застанем пред хората, а истината е, че основните реформаторски политики заложени в програмата на правителството, подчертавам тези, по които сме постигнали съгласие още при съставянето на правителството, в момента са вече на фаза законопроекти, като изключим няколко сфери, в които вече промените са извършени. На първо място тук става въпрос за законодателството с МВР и ДАНС и със Закона за енергетиката, които са приети, и чийто положителни ефекти, както в кадрово отношение така и по отношение на качеството на управление вече се проявяват много ясно. Тук следва да отчетем може би на първо място постигнатата уговорка с американските ТЕЦ-ове Марица 1 и 3 и договореното вече спестяване на една сума от порядъка на 100 000 000 лева ежегодно на НЕК. Постигнатите кадрови промени в МВР, които също към настоящия момент вече дават съвсем ясен положителен ефект", категоричен е лидерът на ДСБ.

"В момента вече вървят консултациите за внасяне на проект за конституционни промени и вярвам, че в крайна сметка ще има такъв законопроект, който само на база
вносителите си ще бъде с осигурено конституционно мнозинство", резюмира Радан Кънев.

"По отношение на образованието освен, че вече активно на второ четене се обсъжда Законът за училищното и предучилищното образование, тук искам да отворя скоба, че това е изключително дълъг процес. Там действително има тежка дискусия в комисията по всеки отделен член на закона и така трябва да бъде, не трябва да чакаме бързо да влезе в пленарна зала, а да чакаме да влезе най-доброто. Имаме и вече цялостната концепция на проф. Танев за развитието на образованието в България, която е най-смелият реформаторски проект в тази сфера от много десетилетия. Като изключим може би така и неслучилия се проект на проф. Александър Фол в средата на 80-те години", изтъкна Кънев.