Изложба за Димитър Талев подрежда Историческият музея в Благоевград
Изложба за Димитър Талев подрежда Историческият музея в Благоевград / Снимка: Община Благоевград
Урок по родолюбие, посветен на Деня на народните будители, ще проведе Регионалният исторически музей в Благоевград с ученици от V СУ "Георги Измирлиев". 

В навечерието на Деня на народните будители, на 31 октомври от 14.00 часа, в залите на музея ще бъде представен един съвременен будител – обичаният писател и публицист Димитър Талев. Тази година се навършват 120 години от неговото рождение и събитието е повод за обединение на няколко културни и просветни институции в града, носители на неговата памет.

РИМ – Благоевград ще представи фотодокументална изложба за живота и творчеството на писателя с ценности от своите фондове. Държавен архив – Благоевград ще представи документ от самия Димитър Талев. Регионална библиотека, която носи името на писателя ще разтвори пред обществеността многобройните издания на неговите творби. Възпитаниците на Трето основно училище „Димитър Талев“ с гордост ще представят своя патрон. Македонски научен институт ще подчертае сърдечната връзка на Талев с Македония – основен мотив в живота и творчеството му.

Поетесата Красимира Кацарска, ръководител на литературен клуб „Огнище“ към Народно читалище „Н. Вапцаров – 1866“, ще очертае образа на майката Султана според първите две части на Талевата тетралогия „Железният светилник“ и „Преспанските камбани“. След това ще има интерактивно представяне на писателя Димитър Талев през историческите епохи, които преживява, с презентация и документи от ученици на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ – Благоевград. Основната цел на събитието е да покаже вграждането на националната история в личния житейски и творчески път на Димитър Талев, както и значението на културно-просветните институции в Благоевград за съхраняването и популяризирането на неговото книжовно наследство.