Разследват за лихварство сват на Цветелина Бориславова
Разследват за лихварство сват на Цветелина Бориславова / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Разследват за лихварство известния в Сандански бизнесмен и бивш общински съветник Реджеп Емин - Решката и неговия брат Станчо, научи Дарик.

Емин, който от известно време носи името Росен Емилов, е уличен от десетки жители в Санданско в незаконна банкова дейност. Срещу Росен и брат му Станчо все още не е образувано наказателно производство, но антимафиотите извършват активни мероприятия по събиране на доказателства за финансово престъпление, потвърдиха от полицията в Сандански.

Пред дознател и съдия до този момент са разпитани близо 20 местни жители, които са получавали значителни парични суми от Емилови срещу лихва по осмотрение, но над 20 процента. По време на обиск неотдавна в дома на лихварите, криминалистите открили документи на множество кредитополучатели и подписвани от тях запис на заповеди или договори за заем, разкриха полицейски служители.

Преди дни името на Росен Емилов бе свързано от благоевградски ежедневник като бъдещ "сват" на една от най-богатите жени в България - Цветелина Бориславова. Синът на Решката, Мартин, е в близки приятелски отношения с Веселина, дъщерята на Бориславова, а съседи заговориха, че балканският шампион по борба вече е купил годежен пръстен. Росен Емилов официално е представител на световноизвестна фирма за спортни стоки.

През 2009 година срещу Росен Емилов, тогава Реджеп Емин, бе образувано наказателно производство за самоуправство, побой, едро хулиганство и нахлуване в чужд имот. В нощните часове на 15 юли, Решката и негови хора нападнали и пребили братята Венцислав, Любчо и Димчо Асенови, заради дълг от 100 лева. Ромите взели кредит от заложната къща на брата на Решката - Станчо.

Дни преди побоя над Асенови, Станчо и Реджеп заставили братята Асенови да върнат парите със 100 процента лихва, но ромите се възпротивили. Сблъсъкът между хората на Реджеп Емин и братята Асенови стана пред дома им на улица "Родопи" в Сандански. При побоя пострадаха двама от братята длъжници, които получиха контузно-порезни рани на главите, а Емин лежа в ареста няколко дни.

Реджеп Емин бе общински съветник от партия "Евророма" от 2003-та до 2007 година и бе на челно място в листата на бившия председател на съда в Сандански - Илия Янев.