Разследват подписката, издигнала Андон Тотев за кмет в Сандански
Разследват подписката, издигнала Андон Тотев за кмет в Сандански / netinfo
Районният прокурор в Сандански, Румяна Арнаудова разпореди полицейска проверка, относно постъпили сигнали, че кметът Андон Тотев се е явил в изборната надпревара миналия октомври, ползвайки документ с невярно съдържание. Държавното обвинение разследва автентичността на представената в ОИК - Сандански подписка на Инициативен комитет, издигнал Андон Тотев за кандидат-градоначалник.

Скандалната новина потвърдиха днес и от Окръжната прокуратура в Благоевград. От седмица в РПУ - Сандански привикват поименно всичките 5 540 жители в общината, които са поставили подписите си в документа на инициативния комитет за Тотев. В присъствието на графолог, хората се подписват в девет екземпляра, за сравнителен материал по назначената специализирана експертиза. Разследването започна след подадена жалба за престъплението "ползване на документ с невярно съдържание", депозирана от юриста, адвокат Кирил Михов. Той се снабдил с цялата подписка, след като спечели дело по Закона за достъп до обществената информация в Административен съд - Благоевград. Според адвокат Михов с фалшиви подписки за кметове са издигнати и управниците в селата Петрово, Катунци и Враня.

Кметът на Сандански, Андон Тотев в момента е в Гърция. В телефонно интервю пред Дарик радио той заяви, че разследването е опит за неговата дискредитация като успешен кмет и риторично попита кой ще плати разходите на хората, пътуващи от селата до полицията в Сандански и притесненията им при полагането им на подписи, за да ги сравнят с тези в инкриминираната подписка.

Цялото интервю с Андон Тотев чуйте в звуковия файл.