Разследвали внос на тютюн от Македония по линия на Европол
Разследвали внос на тютюн от Македония по линия на Европол / Дарик - Благоевград

Реализирани митнически измами на известните в Благоевградско бизнесмени Милчо и Ангел Янудови-баща и син, са били обект на разследване от страна на Европол.

Този факт стана известен от приложена от Областната дирекция на МВР в Благоевград официална справка по дело, заведено срещу Митническата дирекция от страна на фирма "Проминвест" на Ангел Янудов. 

Синът на Милчо Янудов - Ангел, оспорва пред съда наказателни постановления в размер на 2 000 000 лева на благоевградската митница в рамките на две различни производства за контрабанден внос на близо 20 тона тютюн през ГКПП-Златарево миланалата година.

В официалните документи внесеният тютюн бил деклариран от Янудов и пълномощника на дружеството-Георги Донков, като необработен, с цел неплащане на акциз, митни сборове и ДДС, се сочи в наказателните постановления на благоевградската митница.

Според инспекторите от благоевградската митница, фирма "Проминвест" е декларирала неверни данни в декларация при обмитяване на стоката. Проверка доказва, че внесеният от Македония тютюн е бил обработен напълно, а не суров, както се твърди в документите. Тютюн е бил годен за директно производство на цигари, сочат митническите инспектори пред съда.

В днешното съдебно заседание, по едно от водените дела, чийто докладчик е съдия Георги Янев, бе приета извършена  графологическа експертиза, която по безспорен начин доказва, че данните отразени в митническите декларации, са писани от пълномощника на "Проминвест" Георги Донков. Негов е и поставеният подпис върху документите за внос на тоновете тютюн, категорични са експертите.

Процесът по казуса продължава.