Разрешиха узаконяването на терени в Бодрост и Септемврийче
Разрешиха узаконяването на терени в Бодрост и Септемврийче / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Собствениците на вили в курортните местности "Бодрост" и "Септемврийче" край Благоевград получиха право да узаконят имотите си след одобрената на днешната общинска сесия Методика за определяне пазарната цена на правото на строеж.

Според методиката определената цена за кв. м. е 45 лв., а данъчната оценка на отстъпеното право на строеж е 3,40 лв./кв. м. съгласно Закона за местните данъци и такси.

През март тази година Общинският съвет върна изготвената методика, която определяше цена от 50.55 лв./кв. м., за разглеждане в Комисията по икономика и приватизация и Комисията по устройство на територията, комунално-битово обслужване, екология и транспорт.

Комисията по устройство на територията поиска да бъде изготвена нова методика от друг лиценциран оценител, каквато бе възложена и внесена от кмета Костадин Паскалев за одобрение в Общинския съвет на 8 април.

С днешното решение на местния парламент се осигурява ликвидиране на последиците от извършеното преди 31.01.2004 г. незаконно строителство и се дава възможност на собствениците да узаконят вилни си сгради със застроителен режим по одобрените подробни устройствени планове след заплащане правото на строеж.

Съветниците решиха процедурата за узаконяване да стане в срок до 36 месеца от влизане в сила на подробните устройствени планове на двете зони, които са готови и са обявени в Държавен вестник.

174 са обособените в зоните самостоятелни урегулирани поземлени имоти със запазване на режима на застрояване на съществуващите вилни сгради и възможност за ново вилно застрояване.

72 395 кв. м. обхваща вилна зона “Бодрост”, в нея са обособени 94 УПИ, 18 от които са свободни. 99 021 кв. м. е вилна зона “Септемврийче”, в нея са обособени 80 броя УПИ, от които 25 са свободните терени.

Проектите за регулация и застрояване в двете вилни зони предвиждат максимална височина на застрояване 7 метра, изискванията са площта за озеленяване на парцела да е не по-малко от 50%, на застрояване - не по-голяма от 40%, а разгърната застроена площ на сградите да е не повече от 80% от площта на парцела, уточнават от Общината.