Разпоредиха прокурорско разследване срещу фондация на ДПС
Разпоредиха прокурорско разследване срещу фондация на ДПС / netinfo

Окръжната прокуратура в Благоевград е започнала второ разследване срещу фондация "Родопи-21 век", близка до Пиринския депутат от ДПС Алиосман Имамов и съпредседателствана от служителя в Държавен фонд "Земеделие" Исмет Узунов, научи Дарик.

Наказателното производство е за присвоени 17 754 лева, но се води срещу неизвестен извършител. Неотдавна благоевградският прокурор Роза Мавродиева отказа да образува наказателно дело срещу Исмет Узунов, с мотив, че няма данни за финансово присвояване и счете случаят за маловажен.

Проблемът с фондация "Родопи-21 век" датира от 2004 година. Тогава благоевградският бизнесмен Илия Узунов, собственик на фирма "Кончето", сключва договор с фондацията за изготвяне на проект за хотел в Банско и заплаща за консултантската услуга 17 754 лева. Проектът обаче не е одобрен, съгласно клауза в договора, Исмет Узунов трябва да върне парите на възложителя.

Съпредседателят на фондацията Исмет Узунов отказва да да се разплати доброволно с бизнесмена Илия Узунов, въпреки последвало решение на съда по дело водено от фирма "Кончето".

Случаят стига до Комисията по корупция в предишното народно събрание, сезирана е и Върховната касационна прокуратура. В сигнала до парламентарната комисия и до ексдепутата Снежана Гроздилова, бизнесменът Илия Узунов посочва през 2007 година, че фондация "Родопи" е замесена от Исмет Узунов във финасови афери и съставяне на неистински 11 фактури, с цел укриване на данъчни задължения.

В началото на тази седмица Икономическа пролиция-Благоевград е приключила разпоредената от ВКП специализирана проверка срещу фондацията и преписката е предадена в Окръжната прокуратура с мнение за образуване на наказателно дело.