Разлог посрещна уникално планинско рали за ретро автомобили
Разлог посрещна уникално планинско рали за ретро автомобили / netinfo

Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев даде старт на първото планинско рали за ретро автомобили в България, организирано от Фондация Concours d'Elegance, клуб LEKAM – Гърция, с подкрепата на Община Разлог.

56 изящни класически автомобила и техните екипажи – пилоти и навигатори, се впуснаха в уникално и ексклузивно по своята същност състезание. Всеки състезател стриктно трябваше да спазва правила на ралито, едно от които е да се поддържа средна скорост от 47 км/час.

Разлог посрещна уникално планинско рали за ретро автомобили
netinfo

Илия Ганев от София с автомобил ДКВ Ф8 кабриолет Ауто Юнион от 1942 г. стартира пръв от Разлог, а пръв финишира Конрад Рейзмунд от Полша с Jaguar  1988г., двигател Б12, 2400 кубика и 298 конски сили.

Пилотите и навигаторите от Гърция, Полша, България, Швеция в Eastern European Classic Challenge 2010 за два дни минаха през Петрич – Гоце Делчев – Места – Добринище – Банско – Разлог - Якоруда – Черна Места – Белово – Костенец – Долна Баня – Боровец – Самоков – Дупница – Благоевград – Разлог.

Разлог посрещна уникално планинско рали за ретро автомобили
netinfo

Интересни марки, като Ferrari mondial  1977, Rolls Royce Corniche Convertible 1968 , Porche 928, 1979 г., участваха в ралито.

За разлика от скоростните автомобилни надпревари, тук пилотите се справиха с трасе с дължина 370 км., без да е необходимо да настъпват газта до краен предел. Състезанието представлява уникална смесица от прецизно шофиране, ориентиране в непознат планински регион, поддържане на предварително уточнена средна скорост и още редица елементи, които превръщат изживяването в истинско приключение. Правилата са строги и се изготвят под стриктното наблюдение и контрол на FIA и FIVA.

Разлог посрещна уникално планинско рали за ретро автомобили
netinfo

Очакванията напълно се оправдаха. Това бе едно от най-силните ралита,  според думите на самите участници.

Както отбелязват от гръцката организация за ретро автомобили LEKAM, това е много повече от автомобилно състезание. В него се съдържа самата същност на любовта към автомобилизма, своеобразен лайфстайл, в който участието е въпрос и на престиж.

В края на един от етапите се проведе уникално голф състезание в Разлог. Домакин на мини-събитието e Pirin Golf Club & resort - Разлог. В програмата на състезанието бе включена и атрактивна фотосесия на летището в Долна Баня, чиято база бе учтиво предоставена за тази цел.

Разлог посрещна уникално планинско рали за ретро автомобили
netinfo

Градоначалникът инж. Красимир Герчев раздаде 38 купи и 9 плакета. Първото място в класирането спечели Overal Harapanos от Гърция със стартов номер 36, автомобил  Mercedes Benz 280 SLC от 1975г.