Растер-юг и Пътно поддържане - Сандански отнасят глоби до 50 000 лв. за добив на баластра
Растер-юг и Пътно поддържане - Сандански отнасят глоби до 50 000 лв. за добив на баластра / netinfo

Три фирми в Пиринско подлежат на глоба в размер от 10 000 до 50 000 лв. за незаконен добив на баластра по поречията на реките Струма и Места, съобщиха от Басейнова дирекция - Благоевград.   

Работници на небезизвестната благоевградска фирма "Растер-юг" ООД са установени да добиват баластра в землището на с. Генерал Тодоров край Струма, без да имат разрешително за тази дейност. 

"Растер-юг" е собственост на благоевградските бизнесмени Антон Муртов и Васил Костов. Дружеството бе сред участниците в проведения преди дни конкурс за зимно поддържане на общинската пътна мрежа в Благоевград, спечелен от „Благоустройствени строежи”. Един от мегаобектите, изграден от фирмата към края на 2007 г., е новата учебна база на Американския университет в местността "Скаптопара" в Благоевград.

Сред провинилите се в незаконно извличане на инертни материали е и санданската фирма "Пътно поддържане" ЕООД. Работници и техника на дружеството са установени в района на с. Вълково, съобщи за Дарик директорът на Басейновата дирекция инж. Владимир Динов.

Глоба до 50 000 лв. грози и ЕТ "Стоян Пашов" със седалище в гоцеделчевското село Мосомище. Фирмата е открита да добива баластра по поречието на Места в участък извън разрешения за такава дейност.

По-малка парична санкция - от 2000 до 10 000 лв, ще бъде наложена на гоцеделчевската фирма "Бистрица 2002" ЕООД, която е заловена в нарушение, но е имала издадено разрешително за дейност, уточни Динов. 

На фирмите нарушители са издадени предписания за преустановяване на работа. Ще им бъдат съставени актове съгласно Закона за водите.

Над 40 проверки за нерегламентиран добив на баластра по поречията на Струма и Места е извършила Басейнова дирекция през изминалия месец. С резултатите от инспекциите е сезиран и министърът на околната среда и водите Нона Караджова.